04.10.2024 – 01.12.2024

Å tenke med myra - Gjenklang

Hva handler det om?

Andreas Kühne, Polina Medvedeva & Risten Anine Gaup, Brit Pavelson, Caitlin Franzmann, Else Lagerspetz, Jaan Evart, Enn Kärmas & Villu Järmut, Marko Kohv fra the Estonian Fund for Nature/Universitetet i Tartu, Geir Tore Holm, Ingrid Bjørnaali & Maria Simmons, Magnus Skei Holmen, Tromsø Natur & Ungdom, RE-PEAT v/Jamie Walker, Randi Nygård, Søssa Jørgensen og Venice Agreement.

Gjennom to utstillinger og et symposium har kunstnere, forskere, miljøforkjempere og publikum lånt myra som et prisme for utveksling, læring og samhandling. Sammen har vi dykket ned i myra, lyttet, luktet, kjent på og lært av den.

I Å tenke med myra - Gjenklang får tanker, lyder, bilder og forståelser dvele videre og inspirere til endring av rådende narrativer om myr.

Sammen med den internasjonale ungdomsstyrte myrbeskyttelsesorganisasjonen RE-PEAT har Tromsø Natur & Ungdom startet arbeidet på et motkart over Rávdnjemuotki/Finnheia hvor myra og alle dens innbyggere, kulturhistoriske så vel som planter og mineraler, spiller hovedrollen. I den audiovisuelle installasjonen Anarchiving Rávdnji av Andreas Kühne, Polina Medvedeva og Risten Anine Gaup, følger vi fremadrettede spor i det samme endrende landskapet hvor fortid, nåtid og fremtid vikler seg inn i hverandre. Å tenke med myra - Gjenklang er et rom for læring og kollektiv utveksling, en scenografi for et omfattende formidlingsprogram for barn og ungdom, og et sted hvor pågående aktivistisk arbeid og engasjement for lokal og global beskyttelse av myrområder kan fortsette å spre sine sporer.

Myra er det motsatte av binær. Den er flytende og fast, et samarbeidende økosystem som består av mineraler, næringsstoffer, planter og så mye mer. Et levende minnemedium, hvor synlige og usynlige historier blir oppbevart – over tusener av år. Et hybridarkiv som blir ansett som en portal mellom verdenene til de levende og ikke-levende. Myr som arkiv kan fortelle oss om kjente og ukjente kulturhistorier lokalt gjennom ulike tidsaldre så vel som endringer i klimaet globalt.

Til symposiet Å tenke med myra i slutten av september, ble flere kunstnere invitert til å bidra med sine responser til møter eller erfaringer med myr. Prosjektene i Gjenklang er arbeider i prosess, poesi og korte tekster presentert side om side med bestillingsverk fra det overhengende prosjektet Down in the Bog - Thinking with Peatlands.

Boken Herrene sendte oss hit - om tvangsflyttingen av samene av Elin Anna Labba ble utgitt i 2020 og bragte med seg fornyet oppmerksomhet rundt Tromsøs samiske historie. Rávdnjemuotki, eller Finnheia som området kalles på norsk, ligger på Sállir/Kvaløya og har en fremtredende plass i boken som et av stedene samiske reindriftsfamilier ble tvangsforflyttet fra etter at den nye reinbeitekonvensjonen mellom Sverige og Norge ble introdusert i 1919. Reindriftsutøvere som hittil hadde flyttet med reinen gjennom årstidene mellom for eksempel Rávdnjemuotki og Gárasavvon (Karesuando) ble, ofte uten å være klar over det selv, tvangsforflyttet til for dem ukjente steder i Sverige. Mange av de fikk aldri komme tilbake til sommerbostedene sine langs kysten av det som fra 1905 hadde blitt nasjonen Norge. Spor etter folkene som bodde i Rávdnjemuotki er fortsatt synlige i landskapet for de som vet hva en skal se etter, og symposiet adresserte også lærdommen fra rapporten ‘Kulturminneundersøkelser Rávdnjevággi’ som seniorrådgiver ved Sametinget Stine Benedicte Sveen skrev i samarbeid med ovennevnte Elin Anna Labba i 2018. Området er også utsatt for interessekonflikter i nyere tid. Siden 1980-tallet har planene om Arctic Center - et alpinsenter med hotell og hyttelandsby, utgjort en trussel for lokale natur- og myrområder, beitemark for rein og sau, lokalbefolkning og andre som har glede av området som det er.

Å tenke med myra er tredje del av prosjektet Down in the Bog - Thinking with Peatlands som består av kapitlene Dvale og Sporulation; to prosessuelle gruppeutstillinger som har fulgt årstidene fra et snødekt Romsa/Tromsø i mars til sommer i Tallinn, Estland, og tilbake til høst i nord med symposiet Å tenke med myra, som nå har sin Gjenklang hos Romssa Dáiddasiida - Tromsø Kunstforening.

Prosjektet som helhet er kuratert av Karolin Tampere, symposiet og Gjenklang i samarbeid med Camilla Fagerli og Romssa Dáiddasiida - Tromsø Kunstforening.

Med Andreas Kühne, Polina Medvedeva, Risten Anine Gaup, Brit Pavelson, Else Lagerspetz, Enn Kärmas, Villu Järmut, Geir Tore Holm, Ingrid Bjørnaali, Maria Simmons, Jaan Evart, Magnus Holmen, Søssa Jørgensen, og Randi Nygård.

Denne nettsiden bruker en cookie for å lagre språk-innstillingene dine.