We’ll Find You When the Sun Turns Black
med Anouk De Clercq
Hva handler det om?
I tilknyting til TIFF 2020 presenterte Anouk De Clercq sin seperatutstilling We'll find you when the sun turns black. Som del av utstilling viste hun tre nyere videoarbeider: Den første publikum møter i utstillingen er Helga Humming (2019), et samarbeid med performer sanger og performence kunstner Helga Davis og komponist Vessel. Filmen ble vist første gangen hos BOZAR, Brüssel, Belgiaibegynnelsen 2019. Med utgangspunkti Anouk De Clercqs research-tur til Tromsø vinteren 2019, presenterte hun de to nye filmene We'll find you when the sun goes black og One (begge blir ferdigstilt i 2020 og vises for første gang i utstillingen).
I arbeidet med We'll find you when the sun goes black henter kunstneren inspirasjon fra ‘Terella' - vakuumkammeret som den norske vitenskapsmannen og nordlysforskeren Kristian Birkeland brukte til å undersøke nordlysfenomenet. Den andre inspirasjonen til filmen er et dikt som den tyske dramatikeren og poeten Bertholt Brecht (1898–1956) skrev mens i eksil i Svendborg i Danmark på 1930-tallet. Svendborg Gedichte, som diktsamlingen het, starter seksjon II med følgende motto:
I den mørketida
vil det syngjast også då?
Det vil syngjast også då.
Om den mørketida.
I filmen One samarbeider Anouk De Clercq igjen med Helga Davis og Vessel. De har tatt utgangspunkt i ideen om radikal empati. One er en performance, en protestsang for the 21 århundret, det er et opprop til handling, et løfte, en forpliktelse, en høytidelig oppgave. En tilkalling av bevissthet, en instruks, et standpunkt mot distraksjon og manglende tilstedeværelse. Begrensningenes kunst, en vilje andres makt. En aktiv stillhet, en umulig kjærlighet, en innrømmelse av nederlag, av mangel. Det er arbeid, og en invitasjon. En drink for livfullhet, en drink for livets størrelser. Å omfavne kompleksitet, å være tilstede i vår verden med passende livfølhet for følelser.
Anouk De Clercq utforsker det audiovisuelle språkets muligheter. Hun bruker dette til å skape mulighetsrom, mulige verdner. Hun interesserer seg for «virkeligheten»; hva som ligger bak ordet, men også hva som er mellom det synelige og det innbilte.
De Clercq har mottatt en rekke priser, som the Illy Prize hos Art Brussels, 2005; Honorary mention hos Prix Ars Electronica, 2014. Arbeidene hennes har vært vist på institusjoner som Tate Modern, Centre Pompidou, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, MAXXI, Centre d’Art Contemporain Genève, International Film Festival Rotterdam, Berlinale, Ars Electronica mfl.
Anouk De Clercq er kunstnerisk researcher hos The School of Arts Univeristy College Ghent. Hun er en av grunnleggerne av Agusute Orts i Brüssel og representeres av Sofie Van de Velde.
One var skapet med støtte fra Flanders Audiovisual Fund, Tromsø Kunstforening, On & For Production and Distribution, Friends of Auguste Orts Fund, VlaamseGemeenschapscommissie, Acud Macht Neu og Café Botanico Berlin.
Festivalutstillingen har tidligere presentert kunstneresom New Mineral Collective (Tanya Busse, Emilija Skarnulyte), Ane Hjort Guttu, Saodat Ismailova, Declan Clarke, Riikka Kouppala, Olof Olsson, Jennifer Reeder, Wolff & Hauge, Yan Xing, Sigalit Landau, Bodil Furu, Sigurður Gudjonsson, Annika Larsson, Jesper Just og Marit Følstad.
Kurator: Vsevolod Kovalevskij
Utstillingsarkitektur: Vsevolod Kovalevskij
Grafisk design: a r c Leipzig / Berlin
Bilder av Vsevolod Kovalevskij