27.09.2024 – 29.09.2024

Symposiet Å tenke med myra

Fredag 27.9 17:00 - 21:00 presentasjoner og kunstneriske responser på TKF
Lørdag 28.9 11:00 - 17:00 tur til Rávdnjevággi/Finnheia (fullbooket)
Lørdag 28.9 19:00 - 21:00 audiovisuell konsert med Andreas Kühne, Polina Medvedeva og Risten Anine Gaup på TKF
Søndag 29.9 11:00 - 12:00 utstillingsbesøk Rávdnji - den strie straumen på Universitetsmuseet i Tromsø
Søndag 29.9 13:00 - 16:00 felttur til Isrenna, oppmøte i gapahuken ved Rundvannet (fullbooket)

Gratis inngang og ingen påmelding til fredag og lørdagens kveldsprogram. Finn hele programmet lenger ned

Mandag 30.9 17:00 - 20:00 organiserer våre venner i Sabima og Forum for natur og friluftsliv i Troms et seminar om naturrestaurering i festsalen på Rødbanken, Storgata 65. Les mer her

Å tenke med myra er et symposium hvor myra og dens økosystemer er protagonisten. Vi låner myra som et prisme for utveksling, læring og samhandling mellom kunstnere, forskere, miljøforkjempere og andre interesserte. Ved hjelp av sansestimulerende formater som lyd, utendørs vandring og performativ handling vil nye forbindelser dannes mellom myras våte kropp og våre vannholdige kropper. Lokalt forankret i Romsa/Tromsø og myrlandskapene på Rávdnjevággi/Finnheia og Isrenna, krysspollineres kunst, naturvitenskap, kulturhistorie og aktivisme for å sette søkelyset på disse utsatte og enormt viktige økosystemene.

Med Andreas Kühne, Polina Medvedeva og Risten Anine Gaup (kunstnere), Ane Elene Johansen (kunstner og lokalbeboer), Anne Sofie Morsund (seniorrådgiver for myr i Sabima), Caitlin Franzmann (kunstner, del av ENSAYOS), Carla Macchiavello (kunsthistoriker og lærer, del av ENSAYOS), Eimear Tynan (professor i landskapsarkitektur, UiT), Ingrid Bjørnaali og Maria Simmons (kunstnere), Gisle Løkken (arkitekt, 70°N Arkitektur), Jamie Walker (RE-PEAT), Isak Brox Krane og Andrine Hallen (Natur & Ungdom Tromsø), Magni Olsen Kyrkjeeide og Fia Bengtsson (NINA - Norsk Institutt for Naturforskning), Magnus Skei Holmen (kunstner), Søssa Jørgensen (kunstner)

Myra er det motsatte av det binære. Den er flytende og fast, et samarbeidende økosystem som består av mineraler, næringsstoffer, planter, bakterier og så mye mer. Et levende minnemedium, hvor synlige og usynlige historier blir oppbevart – over tusener av år. Et hybridarkiv
som blir ansett som en portal mellom verdenene til de levende og ikke-levende. Myr som arkiv kan fortelle oss om kjente og ukjente kulturhistorier lokalt gjennom ulike tidsaldre så vel som endringer i klimaet globalt.

Prosjektet er støttet av Kulturrådet

Å tenke med myra er tredje del av prosjektet Down in the Bog - Thinking with Peatlands som består av kapitlene Dvale og Sporulation; to prosessuelle utstillinger som har fulgt årstidene fra et snødekt Romsa/Tromsø i mars til sommer i Tallinn, Estland, og tilbake til høst i nord. Hele prosjektet er kuratert av Karolin Tampere, symposiet i samarbeid med Camilla Fagerli ved Romssa Dáiddasiida - Tromsø Kunstforening.

Prosjektet er del av Karolin Tampere sin pågående forskning som del av Ph.d.-programmet i kunstnerisk utviklingsarbeid ved Tromsø Kunstakademi, UiT - Norges Arktiske universitet og Fakultet for kunst, musikk og design (KMD) ved Universitetet i Bergen. Tampere er tilknyttet forskningsgruppen Worlding Northern Art (WONA) ved UiT - Norges Arktiske Universitet.

PROGRAM
(hele programmet er på engelsk)

Fredag 27. september, kl 17:00 - 21:00

Hvor: Romssa Dáiddasiida / Tromsø Kunstforening, Mellomvegen 82

Hvem: Natur & Ungdom Tromsø, Gisle Løkken (arkitekt, 70°N Arkitektur), Anne Sofie Morsund (seniorrådgiver myr hos Sabima), Magni Olsen Kyrkjeeide (seniorforsker hos NINA - Norsk institutt for naturforskning), Carla Macchiavello (kunsthistoriker og underviser, del av ENSAYOS), James Walker (RE-PEAT), Magnus Skei Holmen (kunstner), Søssa Jørgensen (kunstner), Caitlin Franzmann (kunstner, del av ENSAYOS), Carla Macchiavello (kunsthistoriker og lærer, del av ENSAYOS), Ingrid Bjørnaali og Maria Simmons (kunstnere)

Hva: Programmet denne fredagskvelden tar sikte på å dele et bredt spekter av kunnskap og erfaring fra myrområder lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Vi får en introduksjon til den lokale situasjonen i Romsa/Tromsø og lærer fra unge aktivisters engasjement for å redde Rávdnjevággi/Finnheia. Søkelyset settes på tverrfaglig arbeid knyttet til myrområder fra forskjellige organisasjoner og initiativer innenfor naturvitenskap, politikk, restaurering og beskyttelse gjennom korte presentasjoner. En rød tråd vever seg gjennom hele kvelden i form av kunstneriske responser til myra og dens økosystemer. Vi avslutter kvelden med å dele et varmt måltid.

Lørdag 28. september, kl. 11:00 - 17:00

Hvor: Rávdnjevággi / Finnheia

Denne turen er fullbooket.

Hvem: Magni Olsen Kyrkjeeide (seniorforsker, NINA), Fia Bengtsson (forsker, NINA) James Walker (RE-PEAT) & Natur & Ungdom Tromsø, Ane Elene Johansen (kunstner og lokalbeboer), Andreas Kühne (kunstner)

Hva: Vi besøker de omstridte myrområdene i Rávdnjevággi / Finnheia hvor planene om skianlegget Arctic Center truer biodiversitet, kulturminner, reindrift og lokalbefolkning. Vi vil tilbringe tid utendørs på tur guidet av forskjellige stemmer og praksiser. Her vil vi lære om og fra den samiske kulturhistorien til området som var sommerhjemmet til samer som ble tvangsflyttet til forskjellige steder i Sverige på 1920-tallet. Mange av dem fikk aldri se hjemmet sitt igjen. Vi vil få innblikk i kampen for Finnheia fra et nåtidig lokalbeboerperspektiv fra datteren til en grunneier og bonde i området, som har vokst opp i kamp mot den fortsatt pågående trusselen om realiseringen av Arctic Center - et skianlegg og en hyttelandsby som planlegges bygd over store områder, inkludert myr. Vi vil engasjere oss i myras liv ved å lytte, se og lære av de forskjellige viktige spagnummosene som vokser synlig på overflaten og vi tar et dypdykk ned i mysteriene til torven i lagene under. Til slutt deler vi et varmt måltid i fjøsgammen på Holemark gård.

Lørdag 28. september kl 19:00 - 21:00
Anarchiving Rávdnji - audiovisuell konsert med Andreas Kühne, Polina Medvedeva og Risten Anine Gaup

Hvor: Romssa Dáiddasiida / Tromsø Kunstforening, Mellomvegen 82

Hva: Anarchiving Rávdnji er en live audiovisuell forestilling som følger fremadrettede spor fra Rávdnjevággi / Finnheia på Sallir / Kvaløya. Kunstnere og samarbeidspartnere i Rávdnji-utstillingen ved Tromsø Universitetsmuseum Andreas Kühne og Polina Medvedeva improviserer med det audiovisuelle materialet de samlet inn til utstillingen og inviterer Risten Anine Kvernmo Gaup til å legge til nye spor som svar.
Konserten fremkaller helhetlige lytteperspektiver og gjensidige transformasjoner gjennom interaksjon. Hva opplever vi når vi beveger oss inn mellom den samiske siidaen og torvmarkene på Rávdnjevággi i dag? Mens vi lytter med hele kroppen, forvandles et landskap foran oss, og vikler inn fortid, nåtid og fremtid og svinger mellom historier og fremtider, minner og underbevisstheten.

Søndag 29. september, kl. 11:00 - 16:00

11.00 - 12.00, mulighet for utstillingsbesøk i Rávdnji - Den strie straumen på egenhånd
Hvor: Universitetsmuseet i Tromsø

Søndag 29. september 13.00 - 16.00

Hvor: Vi møtes ved gapahuken ved Rundvannet (nås med offentlig transport, buss nr 42)

Hvem: Eimear Tynan (Landskapsarkitekt, UiT), Magni Olsen Kyrkjeeide og Fia Bengtsson (NINA - Norsk Institutt for Naturforskning)

Denne søndagen starter vi rundt bålet i gapahuken ved Rundvannet for å lære om Isrennas historie. Nord på Tromsøya spilte tre innsjøer kjent som Holmbovannene – Rundvannet, Langvannet og Lillevannet – en sentral rolle i den lokale isindustrien på 1920-tallet. I flere tiår ble is høstet fra disse innsjøene og brukt til å fryse ned fisk på båter og skip som gikk gjennom Tromsø. Skriftlig og fotografisk dokumentasjon vitner om denne aktiviteten, men restene av infrastrukturen for ishøstingen er nå stort sett skjult av de omkringliggende innsjøene, myrene og skogområdene.

Vi vil få høre om planlagt utbygging på nærliggende myrer og, mens vi går rundt i området, lære om Eimears og hennes tidligere landskapsarkitektstudenter fra UiTs forskning på områdets historie. Som avslutning på symposiet inviteres i til å delta i diskusjoner om den aktuelle betydningen av dette området og utforske hvilke verdier og kvaliteter fra isindustrien som kan videreføres i fremtiden.

Hvor?

Tromsø Kunstforening - Romssa Dáiddasiida, Mellomvegen 82, Rávdnjevággi/Finnheia og Isrenna

Billetter?

Gratis

Denne nettsiden bruker en cookie for å lagre språk-innstillingene dine.