19.08.2023 – 19.09.2023

Kan folk og fugle bli venner?

Fuglene kommer som flyktninger til våre byer.
Det fører til konflikter. Mange kjenner seg invaderte.
De mer-enn-menneskelige perspektivene må på dagsordenen i samfunnsplanleggingen.
Men fugler og mennesker snakker ulike språk. Fuglene trenger oversettere som kan formidle deres behov.

Hvordan kan vi løfte krykkjekonflikten i Tromsø inn i nye og mer empatiske mulighetsrom?

Seminaret avsluttes med en unik minikonsert mellom krykkjer og David Rothenberg.

Se hele programmet vårt her:

Med presentasjoner av:
David Rothenberg - filosof og musiker (US)
Tone Reiertsen - sjøfuglforsker, NINA
Irene Kaltenborn - kunstner
Katri Aholainen - litteraturforsker (FI)
Lawrence Malstaf & Kjeld Nash - kunstner & arkitekt
Kåre Grundvåg & Camilla Fagerli - kunstner & kurator
Bente Sundsvold & Anniken Førde - forskere, UiT
Eva Bakkeslett - kunstner og kurator

Dette seminaret er et av mange manifestasjoner av prosjektet The Conference of the Birds der kunstnere og forskere samhandler for å bygge broer mellom folk og fugl i byer.

Seminaret vil gi et innblikk i dette tverrfaglige arbeidet og bringe konfliktene inn i et større perspektiv. Vi vil fokusere på de mer-enn-menneskelige perspektivene og løfte dialogen fra det konfliktfylte og problemfokuserte til det filosofiske, estetiske og praktiske. Arbeidet skaper viktige metoder med overføringsverdi til fremtidig samfunnsplanlegging.

Kunsten har evnen til å bevege sinnet og vekke kunnskap, glede, empati og bevissthet om våre fugler på engasjerende og tankevekkende måter. Forankret i forskningen kan dette utvide perspektiver og løfte konflikter inn i nye og mer empatiske mulighetsrom.

Om The Conference of the Birds:

I Norge har vi mistet over 30% av den totale fuglebestanden de siste tiårene og mange arter står i fare for å forsvinne for godt. Situasjonen for sjøfuglene er dramatisk med en reduksjon på inntil 75 % for flere arter de siste 30 årene. Dette er en økologisk katastrofe der hovedårsakene er menneskeskapte.

Mennesker merker ikke at fuglene forsvinner fordi vi har mistet dem fra vår oppmerksomhet. Men inntoget av fugler som flyktninger i byene har vekket mange som nå kjenner seg invaderte av fuglene på sitt menneskelige territorium. Konfliktene rundt hvem som har rett til land og vann kan ikke lenger overses, og de mer enn menneskelige perspektivene i politikk og samfunnsplanlegging gjør seg gjeldende.

I 2018 tok kunstner Eva Bakkeslett initiativ til å samle kunstnere, forskere og andre fugleentusiaster til en felles idédugnad for å gi form til disse tankene. 17 kunstnere, kuratorer og rådgivere fra Norden, Russland og USA kom til Engeløya hvor Bakkeslett bor. Basert på de kollektive ideene som kom til på denne idedugnaden har The Conference of the Birds blitt til. Tre kuratorer fra Norge, Sverige og Finland har fortsatt arbeidet med å forme prosjektet.

Hvor?

Muségata 2, 9008 Tromsø

Billetter?

Gratis inngang

Denne nettsiden bruker en cookie for å lagre språk-innstillingene dine.