Am I making up what really happened?

31.08.2012 - 30.09.2012

Svein Flygari Johansen

SISTE UKE!

Johansen benytter et bredt spekter av materialer og metoder i sin kunst, og utstillingen omfatter verk basert på levende bakterier fra publikum og kunstforeningens ansatte, så vel som arbeider bygget med sofistikert teknologi i samarbeid med Johansens samarbeidspartner gjennom mange år, britiske Jonny Bradley.

Utstillingen er et samarbeid med Beaconsfield Gallery i London og Samisk senter for samtidskunst i Karasjok. Am I making up what really happened? har høstet svært gode kritikker, og avisa The Guardian valgte Johansen som ”Artist of the week” under utstillingen i London sist vinter. Til utstillingen i Tromsø har Johansen laget to helt nye arbeider, og i tillegg vises et eldre verk som direkte berører konflikter omkring rettigheter til land i Finnmark, Johansens hjemfylke.

Mange har pekt på motsetningene som rommes i Johansens kunst: det hvite og rene mot bakterier som formerer seg, det estetisk vakre og forførerisk mot det voldelige, natur mot avansert teknologi, det lavt verdsatte mot det høyverdige og kostbare. Balansen og den glidende overgangen mellom disse størrelsene skaper ofte en tilstand av usikkerhet. Summen er et sjeldent særegent og tydelig kunstnerskap.

Om kunstneren
Svein Flygari Johansen (1959) er født og oppvokst i Alta, og bor og arbeider i Oslo.
Han studerte ved Vestlandets Kunstakademi i Bergen i 1987-92 og tok magistergrad i kunstteori ved Det Kongelige Danske Kunstkademi i København i perioden 1992-94. Siden 1990-tallet har han hatt separat- og gruppeutstillinger i blant annet Norge, Danmark, Sverige, Belgia og England. Hans verk er innkjøpt av flere offentlige samlinger, inklusive Norsk Kulturråd, Riddo Duottar Museat og Nordnorsk Kunstmuseum. Høsten 2012 er han også aktuell i den omfattende utstillingen Critique and Crisis. Art in Europe since 1945, arrangert av historisk museum i Berlin.

Videointervju med Svein Flygari Johansen: