Rune Eraker - Det blinde øye

08.11.2014 - 21.12.2014

I hans andre soloutstilling hos Tromsø Kunstforening viser fotograf Rune Eraker en friese på 75 sort/hvitt-fotografier i «full frame» tradisjonen. Bildene viser, dokumenterer og forteller om forskjellige grupper og kulturer hvis liv er tydelig påvirket av klimaforandringene.

Åpning: 7. november 20:00 - 22:00
Åpningstale av Mads Gilbert

Det blinde øye er på mange måter historien om de svake i den globale verden, dem som har lite og som ikke kan beskytte seg mot det massive klimaforandringene som menensket har introdusert.

For å si det med fotografens egne ord:
«På et tidspunkt gikk det opp for meg at jeg ikke kunne vente lengre. Jeg måtta ta tak i temaet. Jeg tilhørte miljøbevegelsen på 80-tallet, men vendte først og fremst kameraet mot urettferdigheten i verden, i de 20 årene som fulgte. (...) Jeg ville skildre menneskene som først får merke klimaendringene på kroppen.»
- Rune Eraker i introduksjonen til boken Det blinde øyet

Rune Eraker (f.1961) har i mer enn 25 år arbeidet som uavhengig dokumentarfotograf. Han har bak seg en rekke separatutstilinger (bl.a. Stenersenmuseet 2001, Trondheim Kunstmuseum 2006, Nobels Fredssenter 2009 og Sørlandets Kunstmuseum 2010) og publiseringer i inn og utland. Han har gitt ut flere fotobøker (bl.a.”Øyeblikk av Lys”, Aschehoug forlag 2001, ”Lukten av savn”, Wigestrand forlag 2005, og ”Drømmen om Europa”, Forlaget Press 2009). Han er redaktør av Norwegian Journal of Photography (NJP) og er en av fire kuratorer i European Photo Exhibition Award (EPEA). Eraker skal i 2014 ha en separatutstilling på Museum of Contemporary Art i Krakow (MOCAK).

Rune Erakers nettside

Utstillingen er en del av fotofestivalen Polar Fokus