hjem/homer

Marianne Darlén Solhaugstrand – Akvareller

06.07.2013 - 01.09.2013

Utstillingen viser et tverrsnitt av Marianne Darlén Solhaugstrands utforskning av mannskroppen gjennom det seneste tiåret.

Solhaugstrand er kjent for sine akvareller i store formater som åpner perspektiver på seksualitet og kjønn og tradisjonelle framstillinger av mannen i kunst og populærkultur. Utstilingen er satt sammen av et utvalg akvareller fra det seneste tiåret, og tar oss fra strandgutter i solfylte California over Shakespeare til korsfestelse.

Det som forener slike ulike motiver er at alle maleriene eksponerer mannskropper, viser kroppene fram for oss som estetiske og seksuelle objekt til begjær. Som en parallell til ideen om et mannlig blikk i kulturen, som gjør kvinnen til objekter, sier Solhaugstrand at hun ønsker å tydeliggjøre et distinkt kvinnelig blikk på menn. I dette arbeidet henter hun inspirasjon fra en omfattende historisk og samtidig bildekultur, som ofte befinner seg like utenfor – eller under – hovedstrømmen. Og nettopp denne undersøkelsen, bruken og revisjonen av disse mannsbildene er noe av det som gjør Solhaugstrands kunst interessant.

I utstillingen møter vi motiver som leder tanken til ynglinger og fauner i 1800-talls fransk salongmaleri og 70-talls amerikanske vestkyst-beachboys av typen Joe Dallesandro i Paul Morriseys kultfilm Flesh, så vel som en korsfestelsesscene – en av de vanligste framstillingene av mannskroppen i vestlig kunsthistorie. I tillegg omfatter den verk fra en serie over Ophelia fra Shakespeares Hamlet, der Solhaugstrand lar en mannsskikkelse ligge naken i vannet og ta den druknede Ophelia sin plass, samtidig som scenen suppleres med referanser til kultfilmer som Orgy of the Dead, representativ for en sub-sub-sjanger av horror-erotika.

Denne rikdommen på kilder og referanser og kombinasjonen av såkalt høyverdig og lavt ansett kunst samler Solhaugstrand i et solid og helhetlig grep: en virtuos akvarellteknikk kombinert med en palett og en stemning som kan minne om det romantiske uttrykket i Stjerneromanenes omslagstegninger – også en inspirasjonskilde for kunstneren. Resultatet er en kombinasjon av formspråk og tematikk som gjør at Solhaugsstrands kunst står ut i forhold til mye annet på dagens kunstscene.


Om Marianne Darlén Solhaugstrand
Marianne Darlén Solhaugstrand er født i Tromsø i 1975. Hun har hovedfag fra Kunsthøgskolen i Oslo, Institutt for farge (2004). Solhaugstrand har hatt en rekke separatutstillinger de seneste årene, og deltatt i gruppeutstillinger i Norge, Europa og USA. Hun er innkjøpt av private og offentlige samlinger, blant annet Tor Juuls samling og Nordnorsk Kunstmuseum. Hun har mottatt stipender og støtte fra blant annet Norsk Kulturråd, Billedkunstnernes vederlagsfond og OCA (Office for Contemporary Art) og er tildelt Jakob Weidemanns minnestipend og Winsor & Newtonprisen fra Det Nordiske Akvarellsällskapet. Solhaugstrand utviklet og var kurator for det internasjonale kunstprosjektet Arctic Challenge – Site Specific på Andørja. Hun bor og arbeider i dag i Oslo.