Eg er det tilfeldige sin plan og meitemarken si reise

14.06.2013 - 18.08.2013

Kurt Johannessen

Kurt Johannessen er en av Nordens mest kjente performancekunstnere. Han har laget mer enn 200 performancer, og hatt mange hundre opptredener over hele verden.

I tillegg har Johannessen også arbeidet med installsjonskunst, utgitt et stort antall artist’s books og tegnet. Det siste området, tegningen, er kanskje mindre kjent, og nettopp det vi får anledning til å se mer av i denne omfattende utstillingen, Eg er det tilfeldige sin plan og meitemarken si reise. Utstillingen er laget av Nasjonalmuseet og Bergen Kunstmuseum.

Utstillinga fokuserer på teikning som handling gjennom eit utval av verk frå den omfattande kunstnarskapen til Kurt Johannessen. Utstillingstittelen «Eg er det tilfeldige sin plan og meitemarken si reise» er ei setning henta frå ei av Kurt Johannessens mange «artist’s books». Tittelen kan gi ein assosiativ inngang til kunsten hans, som er prega av både det langsame nærværet og av innfallsrike fabuleringar. Tittelen kan også vere eit bilete på korleis ei teikning blir til – korleis streken utfaldar seg på arket.

Johannessen (f. 1960) bor og arbeider i Bergen. Han har utdannelse fra Slade School of Fine Art, London; Listaháskóli Íslands, Reykjavik og Vestlandets Kunstakademi, Bergen. Han har mottatt en rekke priser og stipender, og er innkjøpt av flere norske og utenlandske samlinger. Siden debuten på begynnelsen av 80-tallet har Johannessen hatt en rekke separatutstillinger og performancer ved sentrale museer og kunsthaller i Norge og utlandet.

Utstillinga visar performancer på video og foto. Kunstnaren kjem sjølv til utstillingsstaden for å holde ein live performance laurdag 15. juni kl 13.00.

Utstillinga er produsert av Nasjonalmuséet for kunst, arkitektur og design, og laga i samarbeid med Bergen Kunstmuseum. Kurator er
Frode Sandvik, Bergen kunstmuseum.